COURTROAD ACRE


Olipa kerran...


...idea

Courtroad Acre sai alkunsa omistajattaren halusta perustaa pienen pieni, rennolla meiningillä pyörivä talli, jossa toimintaan mahtuisi mukaan hieman erikoisempi laji: gymkhana. Toimintaa lähdettiin järjestämään kilpailujen ja valmennusten muodossa ja kalenteri täyttyi mukavasti gymkhanatapahtumista. Tallin ja hevoskatraan laajentuessa gymkhana väistyi hiljalleen este- ja kouluratsastuksen tieltä ja gymkhanaponit vaihtuivat puoliverisiin ja täysiverisiin. Vähitellen ollaan kuitenkin palattu alkuperäiseen toimintamalliin - puoliveriset ovat lähes kaikki siirtyneet Courtroad Acren tytäryhtiön nimiin, ja jäljellä on sekalainen, joskin kohtalaisen pieni seurakunta täysiverisiä, kilpailevia puoliverisiä ja mukavia harrastepolleja, joiden kanssa mennään vähän löysemmin rantein. Mutta vaikka hevosmäärä onkin pienentynyt, mahdollisuudet järjestää monipuolista toimintaa ovat vain kasvaneet!

...sopivat tilukset

Eteläisessä Englannissa sijatsevat Courtroad Acre oli alunperin suuri ratsuhevosia kasvattava herraskartano, jota Catherwoodin perhe ylläpiti. Kartano tiluksineen työllisti parhaimpina päivinään yli viisikymmentä ihmistä. 1800-luvun loppua kohden, viimeisten Catherwoodien muuttaessa pääkaupunkiin, kartanon toiminta lopetettiin ja tila myytiin eteenpäin. Kartanon rakennukset rapistuivat ajan myötä, osa purettiin pois ja viimein jäljellä olivat enää laajat maat ja mannut, hädin tuskin asumiskäyttöön soveltuva talo, sekä vanha tienviitta, joka osoitti entisen kartanon sijainnin.

Suunnitellessani tallitoiminnan siirtämistä Ranskasta Englantiin alkuvuodesta 2009, suurin vaikeus oli sopivan tontin löytäminen. Selaillessani myytäviä maatiloja ja tyhjiä tontteja olin jo vaipua epätoivoon, kunnes sain yhteydenoton pieneltä kiinteistövälitysfirmalta, joka oli hiljattain saanut listoilleen pienen talon suurella tontilla kohtalaisen matkan päässä Lontoosta. Todettuani paikan juuri sopivaksi ja saatuani kirjallisen todisteen omistussuhteen muutoksesta, aloitin uuden tallin rakennustyöt saman tien. Tekemistä riitti, tontilla kun ei ollut vanhan talon lisäksi juuri muuta kuin niittyä ja lehtimetsää. Vähitellen kuitenkin tila alkoi muotoutua halutunlaiseksi ja viimein se oli juuri sellainen, kuin olin suunnitellutkin. Ensimmäinen hevonen saapui heinäkuun 2009 alussa tallin juuri valmistuttua. Tallin sijainnista ja aikatauluistani johtuen päätin palkata henkilökuntaa huolehtimaan tiluksista ja hevosista, ja lopulta löysin kuin löysinkin parhaat mahdolliset henkilöt hommaa hoitamaan. Kaikki vaivannäkö kannatti - nyt vanhan kartanon paikalla on moderni, tyylikäs ja kitkattomasti toimiva ratsutila.

Rauhallinen maanpläntti eteläisen Englannin kauniissa maisemassa on mitä parhain tallin pitoon: hevosten kanssa on mukavaa ja turvallista liikkua, lähitienoilta löytyy useita talleja ja ympäristön puitteet ovat aivan omaa luokkaansa. Talliyhteistyön ansiosta meillä on käytössä julmettu määrä maastoreittejä uittopaikkoineen ja maastoesteratoineen, sekä täysimittainen laukkarata vähän vauhdikkaampia treenejä varten. Rauhallinen maaseutumiljöö on omiaan myös arjen kiireisiin kyllästyneille vierailijoille. Lontooseen on meiltä matkaa sellaiset 75 kilometriä, joten yhteydet meille muualta Britanniasta ja Euroopasta ovat erittäin hyvät. Paikalle pääsee helpoiten autolla, mutta jos autoa ei ole käytössä, Lontoon lentokentiltä on kohtalaiset julkiset yhteydet tänne meille maaseudulle.

...tallin pihapiiri

Courtroad Acren pihapiirissä on kuusi rakennusta: kaksi nykyaikaista karsinatallia (Talli 1 ja Talli 2), varastorakennus, täysrempan läpikäynyt vanha asuintalo, 2015 valmistunut maneesi ja 2016 loppupuolella valmistunut Courtroad B&B -majatalo ravintoloineen. Suunnitteluvaiheessa pyrittiin ottamaan huomioon sekä ihmiset että eläimet, jotta sekä tallin kävijöillä että asukkailla olisi mahdollisimman hyvät oltavat. Molemmat tallit kätkevät sisäänsä kaksikymmentä tilavaa karsinaa, jotka on varustettu juoma-automaatein ja suolakivin. Molempien tallirakennusten mukavuuksiin kuuluvat myös vesikarsina ja tilava varustehuone. Rehuille on varattu molemmista talleista oma pieni varasto ja heiniä säilytetään tallien vinteillä. Myös ratsastajien hyvinvointia on ajateltu: kävijöitä palvelee Talli 1:n päädyssä taukotila, josta löytyy keittonurkkaus, pukuhuone ja suihkut. Courtroad Acren toimisto sijaitsee Talli 2:ssa, joskin kisojen aikaan toimistopalveluita pyöritetään pihan varastorakennuksen päädystä käsin. Talli 1 on tällä hetkellä Courtroad Acren sisartalli B'M Warmbloodsin käytössä.

Courtroad Acre tarjoaa laadukkaat puitteet ratsastukselle. Tallirakennuksien itäpuolella sijaitsee aidattu ja valaistu hiekkakenttä, joka kokonsa puolesta soveltuu suurempienkin kisojen järjestämiseen. Aidatun hiekkakentän takana aukeaa suuri ja tasainen nurmikenttä, jota puolestaan käytetään lähinnä pooloa pelatessa. Nurmikenttä soveltuu toki myös muuhun treenaamiseen ja on sillä estekisojakin järjestetty. Molempia kenttiä huolletaan säännöllisesti ja niiden kunto pyritään pitämään tasalaatuisena vuodenajasta riippumatta (tosin talvisin tuosta nurmikentän kunnosta joudutaan hieman tinkimään). Courtroad Acren maneesi tarjoaa suojaa sateelta ja viimalta ja talvisaikaan sen lämmitys tuntuu suorastaan luksukselta. Maastoreittejä on vaikka millä mitalla, joten jos pihapiirissä ratsastaminen ei nappaa, hevosen voi viedä pidemmällekin lenkille. Myös uittopaikka löytyy.

Tarhat ja laitumet sijaitsevat tallirakennusten länsipuolella. Tarhoja on kymmenen, niistä seitsemän on hiekkapohjaisia ja kolme nurmipohjaisia. Hevoset tarhataan pareittain tai pienissä laumoissa. Suurimpia tarhoja on myös mahdollisuus jakaa, mikäli tarvetta yksintarhaukselle ilmenee. Tallin kolmelle laitumelle pääsee helpoiten kulkemaan tarhojen välissä kulkevaa pikkutietä pitkin. Porteille on tallilta matkaa sellaiset sata metriä, joten mitään suurta ristiretkeä ei tarvitse tehdä, mikäli laitumelle halajaa. Hyvillä säillä hevoset saavat lunkia pihalla niin paljon kuin sielu sietää, mitäpä niitä turhaan kauniilla säällä sisällä seisottamaan.
Courtroad Acren läheisyydessä on myös maastoesterata ja laukkarata, jotka ovat useamman tallin ylläpitämiä ja käyttämiä. Radoilla onkin kävijöitä melkeinpä ruuhkaksi asti - tällä hetkellä ratoja käyttää neljä ympäristön tallia, joten vuoronsa joutuu varaamaan hyvissä ajoin etukäteen. Radat solveltuvat niin päivittäiseen treenaamiseen kuin kilpailuidenkin järjestämiseen.

...tallinpitäjä ja muu väki

Tallin toiminnasta vastaa suvereeni valtiatar Bino uskollisine alamaisineen. Tällä hetkellä keskityn omien hevosteni hoitoon ja treenaukseen, mutta tallilla tulee pyörittyä yhtälailla B'M Warmblooksinkin asioilla. Päivät kuluvat hevosia ratsastaessa, tallihommia tehdessä ja muita juoksevia asioita hoitaessa. Kyselyt, ehdotukset, kommentit ja muun palautteen voi lähettää sähköpostilla suoraan minulle.


Courtroad Acre on virtuaalitalli. Mitään ei tapahdu oikeasti.
Courtroad Acre is a SIM game stable. Nothing happens for real.


Koristekuvat: jev55 (lisenssi), Travis Warren (lisenssi), Alpha Bravo Foxtrot (lisenssi)
ellenm1 (lisenssi), Shazstock (lisenssi), Smudge 9000 (lisenssi)